Vijf tips voor beginstagrammers

In mei is het zover: dan heb ik de afgelopen drie jaar elke dag een foto op Instagram gezwierd. Waarom precies leg ik binnenkort nog eens uit, maar het is een reeks waar ik best wel trots op ben. Er zijn feeds die knapper ineensteken of leukere foto’s afleveren, maar kom… Aangezien Instagram steeds meer gebruikt wordt dezer dagen, vind ik het hoog tijd dat beginnelingen (of soms zelfs regelmatige gebruikers) toch een aantal zaken in acht nemen:

1. Zorg voor wat variatie.

2013-12-14_1387026277Ja, ge zijt trots op uw kinders en ja, ge kunt misschien goed koken. Maar er bestaan nog andere leuke zaken om te vereeuwigen. Vaak zit het in details of alledaagse zaken, die op het eerste zicht te onnozel lijken om te vereeuwigen. Probeer eens af te wijken van platgetreden paden, kies voor een aparte invalshoek of andere kadrering. Zoom eens in. Ook in de app zelf mag je gerust loos gaan. En vergeet niet: het is ook máár Instagram, hé. Niemand gaat u veroordelen om een mottige foto. Is het niet scherp genoeg? Volgende keer beter.

2. Doe wat moeite.

2013-09-28_1380360787Instagram draait rond foto’s die ge meteen op het net kunt zwieren en omdat ze niet altijd in ideale omstandigheden genomen kunnen worden, kan je nog vrolijk spelen met filters. Veel mensen kiezen eentje willekeurig, maar ik overloop altijd het hele rijtje en kies wat er het best bijgaat, om daarna nog de belichting wat aan te passen. Maar niets houdt je tegen om tijdens het fotograferen al te zoeken naar een betere belichting of gebruik te maken van een gewoon fototoestel. Let wel, zorg dat de spontaniteit niet verloren gaat. Strak geregisseerde foto’s vervelen ook na een tijdje. Brengt mij bij het volgende punt:

3. Keep it real.

2015-08-29_1440847957Je gaat me niet wijsmaken dat je huis er altijd zo Pinterest uitziet, je de meest geweldige tijden beleeft als je uitgaat, dat je woonkamer/keuken er altijd zo netjes bijligt en dat je leven er uitziet alsof je regenbogen schijt. Denkt ge nu heus dat al dat bekend volk in de wereld ook altijd zo wakker wordt? Durf dus ook eens je echte kant te laten zien, we hebben al veel te veel facades (1, 2, 3 en 4) tegenwoordig. In je onderschrift hoeft overigens ook niet alles zo fantastisch te zijn.

4. Easy on the selfies

2013-09-23_1379978885Als ge wil weten of ge er goed uit ziet, schaf u een spiegel aan. Wilt ge vooral opmerkingen krijgen hoe goed ge er wel uitziet, denk dan eens grondig na wat je zo onzeker maakt. Of ziet ge echt, echt, echt heel graag uwzelven? Hang dan uw huis vol met allemaal foto’s waarop je schoon staat te blinken. En er zijn ook maar zoveel camerastandpunten die je kan gebruiken om je eigen hoofd te fotograferen. And for the love of God, laat daarbij dat schaapachtig lachje of die getuite lippen achterwege. Het ziet er niet uit.

Reacties plaatsen bij BV’s.

2015-02-09_1423496856Simpelweg: doe het niet. Dudes, die mannen zitten daar niet op te wachten. Dat je iets gelijkaardigs hebt meegemaakt, interesseert hen eigenlijk geen fluit. Dat je er een grap kunt van maken, door iets waar ze aan gewerkt hebben? Dat hadden ze vast zelf al wel eens bedacht. Je bent ooit op diezelfde stek geweest? Waw, wat zijn ze blij om dat te weten! Je kan het linken naar iets uit hun persoonlijke levenssfeer? Dat bewijst alleen dat ge graag de Story of Dag Allemaal leest. En stel ook geen domme vragen, die mannen willen er geen forum van maken. Like gerust elke foto en voorzie ze telkens van een commentaar, maar denk niet dat het aanspraak zal maken op iets wat voor vriendschapsband moet doorgaan. Zij willen u niet kennen, als ge niets interessants aan hun leefwereld kunt toevoegen, dus bespaar u de moeite. En nee, de groetjes doen van de buurvrouw van hun kapper valt ook niet onder die categorie.

2 gedachten over “Vijf tips voor beginstagrammers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s