Facade (1): de Facebook-foto

“Facade achter facade achter facade…” Freddy De Vadder omschreef het geweldig in zijn openingsretoriek van Bevergem. Het valt mij ook steeds meer op. Onlangs nog in Disneyland.

We stonden aan te schuiven om op de foto te gaan met Stamper, één van de lievelingspersonages van mijn madam. Is enkel te zien in de kerstperiode ook, denk ik. Kwart voor elf was het toen we in de rij aanschoven. Het zou eventjes duren, wisten we. Maar Sam was flink, nieuwsgierig ook maar hij bleef mooi zitten. Voor en achter ons stonden allemaal ouders, de meesten keken alsof ze eigenlijk elk moment hun kind zouden achterlaten en naar huis zouden rijden. Dat Stamper er zijn plan mee trekt.

maxresdefault (1)

Het was geduld oefenen, maar we hadden het er voor over. Een aantal kinderen zetten het op een bleiten. Vader kreeg onder zijn voeten voor iets onnozels, gaf zijn zoon net geen rammeling en werd ogengewijs nog eens neergebliksemd door zijn vrouw. Ze had waarschijnlijk die morgen haar haar willen wassen, maar het was een gekkenhuis geweest in de badkamer. Hij had vast een kwartier langer willen blijven liggen, maar zowel de kinderen als zijn vrouw dreigden ambras te maken…

En daar staan ze dan. Het hele gezin met een bloeddruk die veel te hoog is en een lijn die veel te lang is. Na bijna drie kwartier hebben ze de rit overleefd, down the rabbit hole, tot bij de twee levensgrote konijnen. Er worden knuffels uitgedeeld, de breedste glimlach wordt bovengehaald en met het hele gezin wordt gezellig op de foto gegaan. En nog eentje met de smartphone. Het duurt amper vijf minuten, maar het gezin heeft het gehaald. De euforie haalt het net tot de volgende attractie, denk ik. De foto staat ongetwijfeld al op Facebook. Er staat vast een onderschrift bij waar de woorden ‘Family time! Quality time! Sfeer! Kerst! Liefde!’ niet ontbreken. En wat meer is, achter andere schermpjes zitten mensen te kijken en zich af te vragen waarom een ander zijn leven zo vlot of op wolken verloopt. Facade.

4 gedachten over “Facade (1): de Facebook-foto

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s