Facade (4): de moeder

“Hoe doet een ander dat toch?” Ze ploft zich in de zetel en stelt zichzelf de vraag die ik elke maand wel eens hoor passeren. Ik verwed er mijn loon op dat ze zich die vraag vaker stelt, maar dat minstens evenveel voor zichzelf houdt. Ze is zwanger, dat wéét ze, maar toch… Waar is al die energie toch naartoe?

Mijn lief is een topwijf. Ze is niet romantisch ingesteld, maar wel begripvol, geduldig en eerlijk. Sinds anderhalf jaar is mama zijn haar beste en mooiste eigenschap. Als het snel moet gaan, tovert ze met gemak lekker eten op tafel. Ze gaat voor onze zoon en mij altijd die extra mile. Hij is anderhalf en heeft slechts één keer eten uit een potje gekregen (kan ook te maken hebben dat hij toen zijn bed onderspoog en -scheet) en het aantal keer dat hij elders sliep kunnen we op één hand tellen. En als hij ooit al eens vijf minuten televisie gezien heeft, is het veel. Geen moeite is haar te veel, maar ’s avonds is ze vaak op, zeker nu een tweede op komst is. De was blijft al eens een week liggen, dat kuiswerk ook. We hebben het onder controle, maar als het erg druk is en ik raak moeilijk aan de afwas, dan is dat wel frustrerend. Want waarom lijkt het bij een ander wel te lukken? Het is het verhaal dat we online al duizend keer gelezen hebben.

P1020869

We kennen mensen wiens huis er altijd kraaknet bij ligt en anderen van wie het omgekeerde geldt maar het kan hen weinig schelen. Ze voelt een soort druk om altijd binnen de verwachtingen te blijven, terwijl die ooit werden vastgelegd door mensen die in een heel andere situatie verkeerden. “Wij waren met meerdere thuis en het lukte ook”, krijgen moeders als zij te horen. “En wij moesten ook gaan werken en hadden geen kuisvrouw.” Wij overigens ook niet. En daarmee lijkt de kous af. Ploft ze zich dus in de zetel en zucht ze nog eens. Diep.

2 gedachten over “Facade (4): de moeder

  1. oei, dan moet ze dringend eens bij mij komen lezen voor wat real life shit denk ik 🙂 Ik geraak bijlange nog niet bij wat je beschrijft over hoe ze het allemaal bolwerkt. Maar daar lig ik dan weer niet wakker van. En wat anderen allemaal moeten laten voor hun kraaknette huis, daar wil ik niet eens aan denken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s