Wanneer levert Netflix een Vlaamse titel op?

Kwestie van met de deur in huis te vallen: nog niet meteen, maar het is een kwestie van tijd, weken of maanden misschien. De streamingsdienst zet immers de komende jaren sterk in op eigen producties, de zogeheten Originals, waarmee ze het verschil kunnen maken met andere diensten zoals Amazon Prime. Meer nog: in 2017 willen ze dat bijna de helft van hun aanbod daaruit bestaat. De Amerikaanse series uit eigen huis, gaande van House of Cards tot Orange is the New Black, zijn alvast een dikke hit, maar Netflix kijkt ook steeds vaker over de landsgrenzen heen.

narcos0010Narcos is daar een mooi bewijs van, net als Marseille. Die laatste is de eerste Europese productie op grote schaal en moest een variant op House of Cards worden. Het eerste seizoen werd goed onthaald, ironisch genoeg niet in Frankrijk zelf. Maar het bood wel perspectieven om steviger voet aan wal te zetten in bepaalde landen. Het is geen geheim dat het in landen als het onze vaak opboksen is tegen het sterke aanbod van televisiezenders, die op hun beurt de komende jaren flink investeren in fictie. Dat er daar een markt voor is, bewijzen niet alleen de kijkcijfers. De kwaliteit – kijk maar de Scandinavische series – is er bovendien heel sterk op vooruit gegaan. Ook onze Vlaamse krijgen een breder bereik, denk maar aan Beau Séjour dat binnenkort op dit platform beschikbaar is.

Netflix schakelt daarom een versnelling hoger. Het komende jaar investeren ze maar liefst 1,66 miljard euro in meer dan 90 Europese series. Dat is bijna een derde van het totaal aan investeringen dat de streamingsgigant plant. En ze gaan overigens steeds exclusiever. Zo verschijnt binnenkort een film met Will Smith en later nog een met Brad Pitt, die enkel daarop te zien zullen zijn. En dat is nog maar het begin. Netflix wil in 2019 uitpakken met The Irishman, een film van Martin Scorcese, een gangsterfilm met niemand minder dan Robert De Niro, Al Pacino en Joe Pesci. Wow.

War Machine

Reed Hastings, de grote baas van Netflix, liet enkele maanden geleden optekenen dat er werk gemaakt zal worden van een Nederlandse productie. Voorlopig worden nog volop pitches bekeken en ideeën onder de loep genomen, want het is een uitdaging om niet alleen de lokale, maar meteen ook de internationale markt aan te spreken. Het hoeft echter geen betoog dat het logisch is dat ze ook over onze grenzen komen piepen.

102_006r-0-0Nederland mag dan wel een derde meer inwoners tellen dan ons land, toch zijn we kampioen als het om topfictie gaat. Veelzijdig is our middle name. We hebben bovendien castgewijs een pak klasbakken en ook achter de schermen zien we straf talent, gaande van regisseurs als Gilles Coulier, Peter Monsaert en Dries Vos tot DOP’s als David Williamson en Anton Mertens. Bovendien wagen veel acteurs en regisseurs zich al eens aan het buitenland. Denk maar aan Jakob Verbruggen, die reeksen als The Fall, The Bridge en London Spy mocht inblikken. Of wat dacht u van de seizoensfinale van House of Cards en een aflevering van Black Mirror? Het zou iets te voorspelbaar zijn, maar als ze Verbruggen samen zetten met Schoenaerts, dan mag je zeker zijn dat het ook in het buitenland zou scoren. Al is dat niet eens nodig. Want topseries als Stranger Things, The Crown of The Get Down hadden bij hun release niet eens namen waarmee je de doorsnee kijker kon overtuigen. Alles staat of valt uiteraard met een goed script.

Netflix heeft momenteel nog niet meteen plannen om iets te produceren in ons land, maar ik verwacht dat het geen vijf jaar meer zal duren. Meer nog: ik verwacht zelfs nog dit jaar een aankondiging. De sterren staan gunstig, het is een kwestie dat Netflix hun telescoop even onze richting uitdraait…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s