To blog or not to blog

Ik had het hier vorige week nog over gulzig zijn, dat ik blijkbaar in een soort bizarre fase zit waar ik vanalles wil proeven, uitproberen, voelen, meemaken en beleven. En eigenlijk ben ik zot, want ik heb een gezin die me bij wijze van spreken wel elke dag iets anders doet voelen en een job waar aan variatie geen gebrek is. Meer nog: sinds deze week mag ik mijn ding doen in een magazine in plaats van een krant, waardoor ik nog méér buiten de lijnen mag kleuren. En met goed materiaal, geen kleurpotloden dat ge bij een pak boter cadeau krijgt.

woodtype-846089_1920

Waarom blogt ge eigenlijk nog in godsnaam, zou een logisch mens zich dan durven afvragen? Wel, zo’n tachtig procent van wat mij interesseert, kan ik op de een of andere manier wel kwijt via de klassieke kanalen. Het is beroepsmisvorming, maar die overige 20 procent – waar soms ook een mooi verhaal aan vast hangt – kan ik niet laten liggen. Maar ik wil meteen ook een kanttekening plaatsen bij dit hele gebeuren.

Als ik het over bloggen heb, komt daar altijd een reeks misverstanden bij kijken. De ene denkt dat ik dan vooral over mijn persoonlijk leven zit te memmen, de ander is dan weer overtuigd dat ik gewoon een aandachtshoer ben. Ik vind mezelf heus niet zo interessant, overigens. Wat ik doe of opmerk daarentegen wel.

stocksnap_6b92c4ff89Bloggers waren oorspronkelijk content creators. Dat deden ze met persoonlijke verhalen of zaken die ze oppikten in het dagelijkse leven. Ze konden snel, goedkoop en veel mensen bereiken, dus duurde het niet lang vooraleer allerlei marketingbureaus daar best wel oren naar hadden. Alleen denken zij vanuit een commercieel model, en daardoor is de grens flinterdun geworden. Op de Facebookgroep waar bloggers tips & tricks uitwisselen, duikt bijna elke dag wel de vraag op hoe ze nog meer bezoekers kunnen lokken, welke tarieven ze moeten uitsturen naar bedrijven en of ze er wel genoeg aan verdienen.

14515629_1787375964810067_2311281378408267776_nBloggers zijn geëvolueerd naar buzz creators. Ze belanden op de befaamde Lijst, krijgen gratis spullen toegestuurd of mogen naar een opening van een trendy bar of hotel. In ruil moeten ze daarvoor zoveel mogelijk tamtam maken online. Aangezien ik de beide werelden eigenlijk wat ken, probeer ik daar op een afstand naar te kijken, en dan vooral ook als (blog)lezer. En ik moet hoe langer hoe meer met mijn ogen rollen, zoals Kelly en Heidi het eerder ook al opmerkten.

Het dreigt immers allemaal fake te worden. Ik zie moeders die gezellige familiefoto’s koppelen aan vijftien hashtags, al dan niet met het speelgoed inbegrepen, terwijl anderen dan weer zo enthousiast zijn tijdens een opening twee provincies verder dat ze zelfs foto’s van de toiletten online gooien. Misschien is het handig dat ze het zo bij houden, want ik weet zeker dat ze er toch niet teruggaan. “Maar jawel, hoor! Echt wel, hoor!” Bitch, please.

16908422_229611394167720_4761872331754700800_n-1Eigenlijk is het simpel: als lezer wil ik een verhaal. Ik zag het onlangs nog tijdens de opening van de Holy Food Market, waar ik was als journalist (met in mijn achterhoofd wel het idee om daar online iets mee te doen). Daar liepen ook een rits dames, die erbij liepen alsof ze uit een modecatalogus kwamen. Hapje nemen en vlug vijftien poses aannemen op een goed uitgekozen plekje. Perfect haar en trendy bril incluis. Maar geen van hen vroeg aan de makers wat hun verhaal was. Ikzelf heb er drie leuke uitgehaald voor onze krant, excuus: magazine.

Opvallend: toen ik de hashtag #holyfoodmarket opzocht op Instagram, zag ik vooral foto’s opduiken van de Magnums: bekend merk en vrolijke kleurtjes, hoera! Al die originele tuttebellen die pronkten met hun aanwezigheid op de avant-première van deze hippe place to be, raakten niet verder dan zo’n voorspelbaar Instagram-bericht. En dat heet dan influencers. Invloed, mijn kloten. Dan ontbreekt mij als lezer eigenlijk elke vorm van goesting om dat uit te checken. Dan vind ik die ‘verslaggever’ ongeloofwaardig én het product omdat ze zo’n mensen aan boord halen.

En oproepen van de terugschakeling van buzz creators tot content creators, zou je in het slechtste geval nog kunnen zien als concurrentie voor mijn vak waar ik moet van leven en dat brood op de plank brengt. Maar als krant/magazine kunnen we die authenticiteit en creativiteit naar een hoger niveau tillen, of iets professioneler uitlichten.

En vergis u niet: niet elke blogger is zo ingesteld, integendeel. Ik kijk met bewondering hoe blogs als Mom Runs The City of Annelyse kunnen verrassen. Zelfs voor iemand die eigenlijk weinig heeft met lopen of fietsen. Zelf ben ik ook niet vrij van superoriginele content, maar ik heb het nooit onder stoelen of banken gestoken dat ik vooral de verhalen wil brengen die mij interesseren.

17126410_1256670331078440_4340405679169732608_n

Meer nog: vanmorgen was ik op een blogmeeting in Kortrijk. Met zijn zevenen slechts, maar een blogger die uit zijn kot komt als er niets aan vasthangt, kan al op mijn respect rekenen. Alleen maar jonge dames overigens (ik voelde me bijna de superviserende leerkracht), die nog de luxe hadden dat ze niet na een uur of drie moesten weglopen omdat ze nog een gezin hebben. Ik had er gerust wel wat langer willen blijven, omdat ze eigenlijk belachelijk veel leuke adresjes kenden – ik moet dringend Kortrijk nog eens uitchecken. Nog leuker: bij een van de eerste adresjes die ze aandeden (Byttebier – een erg knappe winkel overigens) dook de vrouw des huizes opeens op en vroeg ze meteen: ‘zijn jullie bloggers?’. Ik vreesde even dat we het hele concept moesten uitleggen van nul, maar ze bleek overigens zelf te bloggen als Rue de Surène (makkelijk haalbare recepten), net als haar dochter Ms April Fish (lifestyle), helemaal mee te zijn met het jargon, dezelfde mening als hierboven toegedaan én nog enkele nieuwtjes in huis te hebben, die ik nog voor ons magazine kan gebruiken. Winning! Dat maakt bloggen boeiend: uit uw kot komen, nieuwe mensen en initiatieven leren kennen en daar iets nuttig proberen uit te halen, voor jezelf en als het kan ook voor een ander.

De blogsters van dienst waren overigens Fobe van Girlline (beauty, mind & body), Valerie van La Vie de Falderie (persoonlijke blog), Jana van Beyoutifool (beauty, fashion, lifestyle), Chiara van Chiara VDB (fashion, beauty, travel), Florence van Go with Flo (lifestyle), Marjolein van MRJLN (lifestyle, travel) en Jennifer van Lipstick on a Budget (beauty, travel, lifestyle). Zelfs al ben ik niet altijd het doelpubliek, toch wil ik ze wel aanraden.

En mocht u het zich afvragen: ik sta op geen lijst en nee, daar ben ik niet jaloers om. En wat die gratis spullen betreft? Ik ben verknocht aan Disney en Lego, maar wat kunnen ze mij opsturen, wat ik nog niet heb of waar een origineel verhaal aan vasthangt? Weinig, denk ik dan. Ik hoef pakweg niet naar de opening van 25 jaar Disneyland, maar een blik achter de schermen of een interview met iemand die daar al 25 jaar werkt? Yes, please.

Soms heb ik mijn info vooral online (en dan nog doe ik meer, veel meer, dan zomaar Wikipedia uitpluizen), maar ik spreek ook mensen aan. Op zoek naar een verhaal. Vol goesting. Gulzig. Ik hoop dat andere bloggers dat ook meer willen doen.

content-is-a-king-1

Laat het dé tip zijn voor bloggers: Content is king. Always.

8 gedachten over “To blog or not to blog

 1. Ah dju toch, dan heb ik je wéér gemist, in levende lijve. ’t Zal voor de volgende keer zijn, je kan me niet missen met mijn perfect haar en mijn bijpassende bril, honderd foto’s makende… (not). 🙂

 2. Ik ben de bitch die één (!) provincie verder trok om foto’s van de wc’s te gaan maken. Eerlijk, Bert? Ik lees je blogs al langer dan vandaag en dat blijf ik ook doen, want ik vind je een verschrikkelijk goed schrijver! Ik vind het echter niet zo fijn om persoonlijk aangevallen te worden en bitch genoemd te worden. En content is king, dat klopt. Ga du gerust mijn blogje over Emma’s Kitchen lezen. Nog beter? Gaan we er samen eens heen? Een koudgeperst drankje en mijn nijd is over. 🙂
  Verder begrijp ik volledig wat je wil zeggen: veel blogs zijn pure reclame geworden. I admit, ook ik doe er soms aan mee, maar ik probeer een evenwicht te bewaren tussen “reclame en dingen testen” en eigen verhalen vertellen.
  Tot slot? Dankjewel om mij via deze weg nieuwe blogs te laten ontdekken.

  1. Hey Annick, je hoeft je helemaal niet aangevallen te voelen. ‘bitch please’ is voor mij een uitdrukking (ik kijk te veel films en ‘nigga please’ leek me al helemaal ongepast). Het laatste wat ik zou doen is jou een bitch noemen, laat staan een andere vrouw. En wat dat voorbeeld betreft: ik volg geen oppervlakkige mensen als het over gratis spullen gaat en ik reken je ook niet tot die categorie, integendeel. Maar dat voorbeeld was het enige wat ik mij kon herinneren van de mensen die ik wel volg. Again, het is een voorbeeld.

   Ik lees je nu al een tijd en ik weet dat je geen freeloader bent, laat staan iemand die zijn principes (zeker als moeder) aan de kant zou schuiven daarvoor. Dat wil ik zelfs nog met vijf koudgeperste drankjes uitleggen, want ik had je stukje gelezen en vond het goed, ik had zelfs goesting om er ook eens te passeren. En ik ben de laatste om te zeggen dat een stuk eens niét commercieel mag zijn, integendeel, maar ik wil dat bloggers steeds meer voorrang geven aan het verhaal in de plaats. Waarmee ik ook niet wou zeggen dat jij dat niet doet, ik had gelijk welk ander voorbeeld kunnen noemen, maar dit was het enige concrete waar ik kon opkomen in het schrijven van deze tirade. 🙂

   Mijn welgemeende excuses dus als je dit als een persoonlijke aanval zag. It wasn’t.

   1. Fijn dat je de tijd nam om hier ook op te reageren. Ik ben geen filmkijker, dus vatte ik die “bitch, please” idd nogal persoonlijk op. Ik snap ondertussen helemaal dat je het maar als voorbeeld nam, excuses meer dan aanvaard dus. 🙂
    Bij welk magazine ga je aan de slag trouwens?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s