De American dream van de Brugse Themo in Patriots Day: “Bring it on.”

Themo-Melikidze-Hollywood-Stars-Celebrities-Actors-Beverly-Hills-Magazine-Rising-Hollywood-Stars-Movie-Stars-1
(Foto Jeff Berlin)

Bruggeling Themo Melikidze schittert sinds woensdag in de Hollywood-prent Patriots Day, dat het verhaal vertelt van de bomaanslag tijdens de Boston Marathon in 2013. De jonge twintiger speelt de rol van één de terroristen. Voor Themo is deze film zijn American Dream. Hij sliep een tijd geleden nog in zijn huurauto en fietste elke dag van de ene naar de andere auditie, tot de auditie als een geschenk uit de hemel kwam. Die verbetenheid die hij aan de dag legde, dankt hij aan zijn roots in Georgië, waar het leven allerminst gemakkelijk was. Met een rol in de nieuwe reeks van 24 is hij goed op weg om helemaal hot in Hollywood te worden. Een onwaarschijnlijk verhaal van lef, geluk, doorzettingsvermogen en een kans uit de miljoen.

Als ik Themo ontmoet in de Starbucks in het Brugse station, laat niets uitschijnen dat hij een tijd geleden op de set stond met Mark Wahlberg, Kevin Bacon en John Goodman. Hij lijkt een hippe twintiger zoals er zoveel buiten stappen met een latte. Themo zit er ontspannen bij, flesje water in de hand, trendy bril en zwarte beanie op het hoofd. Ik kan gaandeweg het gesprek niets anders bedenken dan dat hij wel een heel goeie acteur moet zijn, want niemand kan zo sympathiek en down-to-earth zijn in deze situatie. Diezelfde avond is er een première van de film, speciaal voor hem en zijn familie. Want zonder hen, zijn vrienden en zijn lief zat hij hier niet, zegt hij onomwonden.

16584746_369851796721817_2066863495491616768_nThemo kwam samen met zijn familie op zijn achtste vanuit Georgië, op zoek naar een beter leven. Hij zou het beter doen, wilde werken aan een stevige toekomst en daarvoor had hij alles over. “Brugge is mijn thuis, daar voel ik mij ook thuis, maar Georgië… dat is hoe ik mij voél.” Georgië is een hard land. Dat weet hij als geen ander. “Ik heb de twee kanten gezien. Ik herinner mij een school zonder ramen. Hier is dat vanzelfsprekend, net als warm water uit de kraan. Ik ben me heel bewust van de kansen die ik hier kreeg en daarom heb ik de lat altijd hoog gelegd. The easy way is no way.” Themo werd primus in het Vrij Handels- en Sportinstituut in Brugge. Hij blonk uit in atletiek en gevechtssporten, maar maakte ook indruk op het toneel. Maar ook daar was het beste niet goed genoeg en hij diende prompt een auditievideo in voor de New York Film Academy. In 2013 leverde dat enkele theaterrollen op. Maar wie het helemaal wil maken als acteur moét naar Hollywood.

Dat verliep niet bepaald zoals gedacht…

Themo: “De eerste vier maanden in LA waren het dieptepunt van mijn leven. Ik dacht dat New York hard was, maar dat was nog maar een voorproefje. Ik was er met een vriend. Het plan was om samen de volgende DiCaprio en Scorcese te worden. Hij is uiteindelijk weggegaan. Ik verbleef bij hem in zijn appartementje, dus toen kon dat niet meer. Ik belandde op straat, ik had geen werk, geen auto. Ik heb een paar nachten in een huurauto geslapen.”

“Ik heb de lat altijd hoog gelegd. The easy way is no way.”

“Via internet kocht ik een fiets en reed ik elke dag zo’n vier uur heen en weer naar allerlei audities. Naar Hollywood, Glendale, Montrose, Burbank… welke auditie ik ook maar kon krijgen. Ik wilde niet met mijn hoofd tussen mijn schouders terug naar huis keren. Ik was bereid geweest om alles achter te laten. Ik zou echt tot het uiterste gaan. En ik heb er geen spijt van. Ik zou het zo opnieuw doen. Bring it on.

Themo_Page

“Ik kreeg een mail van een agenschap, ik deed een meeting en een week later bleek dat er een kans was op een auditie voor Patriots Day. Ik maakte een filmpje, maar het was blijkbaar mijn rijbewijsfoto die de grootste gelijkenis gaf met de terrorist in kwestie. Nog een week later kreeg ik een telefoontje: ‘They want you to go’. Ik heb echt alles gegeven en de casting director zei dat ze me wilde terug zien. ‘You’ve got something’, zei ze. Dan zweef je. Toen ik naar de callback mocht met Mark Wahlberg en Peter Berg, wilde ik me meer dan ooit bewijzen.”

patriots-day-mark-wahlberg-poster-379x600Was je nerveus?

“Heel nerveus, maar ik heb dat graag… die adrenaline is een soort brandstof voor mij. Ik heb nog snel een andere t-shirt aangetrokken in het toilet – ik was met de fiets, dusja – en ik heb toen echt de auditie van mijn leven gedaan. Het duurde nog een paar weken, maar toen belde mijn agent: ‘They loved you, they want you‘. Ik dacht altijd dat ik een gat in de lucht zou springen, maar het enige wat ik kon uitbrengen was: ‘Ah. All right’. Van de vijf minuten die daarop volgden weet ik niets meer.(lacht)

Hoe reageerden ze thuis?

“Ik mocht er tijdens de audities tegen niemand over praten. Toen ik mijn moeder belde, vroeg ze of het op YouTube te zien zou zijn. En of die Wahlberg de rol van terrorist niet kon spelen. Ik moest de held zijn. Zo werkt het niet, hé ma.” (lacht) 

En dan sta je opeens op zo’n set naast zo’n grootheden…

15253293_978885395551155_7598510051065593856_n“Je bouwt een soort vriendschapsband op. Peter Berg werd een soort mentor. Hij zag hoe hard ik werkte, hij kende mijn achtergrond… Mark Wahlberg heeft me gesponsord met proteïneshakes omdat ik moest aankomen voor de rol. Ik mocht met hem mee op zijn privéjet naar New York voor een event rond Patriots Day. Ik ga naar dezelfde fitness als die van Peter Berg en we horen elkaar nog regelmatig. Maar de set zelf was gigantisch. Ze hadden die straat volledig nagebouwd op een afgelegen vliegveld. Tot in het kleinste detail. Ongelooflijk.”

Het is bijna angstaanjagend hoeveel haat je personage lijkt uit te stralen. Hoe heb je daarop voorbereid?

“Ik wilde de rol zo realistisch en authentiek mogelijk neerzetten. Als acteur had ik het mezelf nooit vergeven als ik er geen 100 % was voor gegaan. Maar ik denk dat er geen eenduidige manier is om zoiets voor te bereiden. Ik heb werkelijk alles opgezocht van hem online, videoclips bekeken en bokslessen gevolgd bij zijn trainer die hem vijf jaar gekend heeft. Ik heb die gevraagd om me hetzelfde te behandelen. Op een gegeven moment, toen we een combinatie deden op de boxing bags, zei hij opeens: ‘Stop. Stop! This is fucking weird.Toen wist ik dat het goed zat. De haat die ik voor hem voelde, heb ik elke dag gebruikt op de set. Dat was helemaal niet gemakkelijk. Mentaal was dat heel uitdagend, maar daar hou ik ook van.”

patriots-day-jimmy-o-yang-themo-melikidze-interview

Als je je zo verdiept in dat personage, is er dan nooit enig begrip geweest ook?

“Totaal niet. Er is absoluut geen excuus om dit soort daden uit te voeren. En in Boston voel je die haat ook. Dat was het moeilijkste, om met zoveel haat om te gaan. Tot op het moment dat het echt gevaarlijk wordt, ook voor jezelf. Ik werd ’s nachts wakker, had nachtmerries, sloot mezelf op. Ik keek jihadivideo’s en op den duur kon ik die muziek bijna meezingen. Ik denk dat dat nodig was, om die intensiteit te creëren, ook op de set.”

En of het intens was, dat zien we ook in de scène die zich afspeelt in Watertown, waar de terroristen een confrontatie aangingen met de politie.

“Dat was heel heftig. Maar met Peter op de set kan je vanalles verwachten. Ik stond er ook op om alle stunts zelf te doen. Hij gaf ons de vrijheid om aan veel scènes een eigen twist te geven. Deze waar ik een hevige discussie heb met mijn broer, was pure improvisatie. Op zo’n momenten was het vaak off script. Veel scènes hebben ook de final cut gehaald.”

16123424_416651302007353_8897176640887455744_nOndertussen ben je ook te zien in 24: Legacy.

“Die auditie kwam er net na de opnames. Ik wou er echt voor gaan… zo’n iconische serie. De première was te zien na de Super Bowl, dus dat zegt al heel veel.”

Je speelt opnieuw iemand met een terroristisch gedachtengoed. Geen schrik om getypecast te worden?

“Op papier lijkt dat misschien zo, maar in 24 draait het meer rond een familiedrama, waar mijn personage zich wil bewijzen als man tegenover zijn vader. Dat geeft een extra touch aan die rol. En schrik? Nee. Ik heb een goed team rondom mij, ook in België. Het is nu een kwestie van de juiste keuzes te maken. In Los Angeles moet je alles doen om opgemerkt te worden, maar zo’n kans als Patriots Day, dat is one in a million. Het plan was om hopelijk bekend te raken via commercials en videoclips, maar zo lukt het dus ook. (lacht) Nu is het volop pilot season, dus probeer ik zoveel mogelijk audities te doen (hij deed er ook eentje voor de nieuwe reeks van Prison Break, bvb.). Waar ik van droom? Een maffiafilm zoals Scarface en Goodfellas. Maar ik heb niet echt één project in gedachten, ik wil echt alles uittesten. Mijn carrière zal zich zelf dan wel vormen, denk ik.”

Geen schrik dat je nu gaat zweven?

14134777_1762238464061723_966594003_n“Mijn mentaliteit verandert niet. Ik probeer te leven naar de quote van mijn jeugdheld Bruce Lee. Be like water. Als acteur mag je geen grenzen hebben, je moet vloéien. Ik wil alles proberen te zijn. Ik heb zoveel sporten geprobeerd, van zwemmen tot taekwando. Maar evengoed lees ik over sterren of wetenschap. Ik wil een spons zijn en zoveel mogelijk in mij opnemen. En als je iets wil in het leven, moet je er gewoon voor gaan. Het komt niet naar jou. En met excuses raak je er ook niet.”

“Weet je, er is een Georgisch gezegde: spring en zeg dan hup, ik ga springen. Ik zei tegen mijn moeder: ik ga niet springen. Ik ga vliégen.

Patriots Day is nu te zien in de bioscoop.

Tekst: Bert VDB
Foto’s: CBS Films en Instagram Themo Melikidze

3 gedachten over “De American dream van de Brugse Themo in Patriots Day: “Bring it on.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s