West-Vlaamse gins: Bassets (5)

Er zijn bijna 40 gins met roots in West-Vlaanderen. In tien afleveringen breng ik het verhaal van de tien beste volgens Ginurway, de ginspecialist die online reviews opstelt. Nummer vijf is zonder twijfel een van de grootste buitenbeentjes: Bassets Gin.

11411812_423886497794552_5579139070804090679_o

De meeste West-Vlaamse gins worden gestookt buiten de provincie, maar diep verborgen op het platteland van Ruiselede is er een zogeheten craft distillery, waar de Bassets Gin gestookt wordt. Een op en top West-Vlaams product? Niet bepaald. De eigenaars zijn immers van Nederland en Oost-Vlaanderen afkomstig.

De Nederlander Bas van Ostaden werd in 1999 gevraagd om het biermerk La Trappe van brouwerij Bravaria wat beter in de markt te plaatsen. Omdat ze ook smaakgewijs het bier op punt wilden zetten, schreven ze Hildegard Overmeire aan. Hildegard, afkomstig uit het Meetjesland, is één van de weinige bierbrouwers die dit land rijk is. Met haar diploma biochemisch ingenieur, specialisatie brouwerij, moest ze de puntjes op de i zetten. Tussen de vier muren van het klooster, waar de twee elkaar ontmoetten en samenwerkten, sloeg de vonk over. Het kon dan ook niet anders of hun gezamenlijke liefde voor het bier zou uiteindelijk resulteren in een eigen brouwerij en brouwsel: Urthel.

13235388_842872482552405_8198663394540469652_o“Nu zie je overal speciale bieren opduiken, maar toen was dat absoluut geen sinecure”, weet Bas. In 2006 keerde het koppel met hun merk terug naar het klooster van La Trappe. De cirkel was rond. De samenwerking leidde uiteindelijk tot de verkoop van hun merk in 2011. Hun brouwerij werd een microbrouwerij waar ze experimenteerden met nieuwe bieren. Omdat Hildegard graag kookte en ze het bier op een originele manier aan de man wilden brengen, begonnen ze een eigen restaurant: De Hoppeschuur in Knesselare. Ze zetten bovendien alleen maar hun eigen bieren op de kaart. Ze hadden een uitgebreide whisky- en gincollectie, maar ze misten in die laatste vooral een ziel. Hildegard verklaarde haar man gek toen die in 2012 met het idee afkwam om een stookinstallatie aan te kopen en hun eigen gin te stoken. “Eigenlijk heeft gin dezelfde trend ondergaan als bier in de jaren 70 en 80”, weet Bas. “Je had de grote spelers, waaronder langzaam maar zeker een de ambachtelijke ontstonden, de kleinschalige spelers met eerlijke producten en een unieke kijk op de zaken.

Sindsdien stookten ze ook op aanvraag, maar niet eender wie kon aankloppen. “We moeten de ziel erin terugvinden en we staan er ook op dat op elke ginfles vermeld staat waar het gestookt is. Zo zie je ook meteen het verschil tussen een ‘ginfirma’ en een craft distillery waar vakmanschap voorop staat.” De twee blijven brouwen en stoken combineren. Hildegard verdiept zich momenteel in de invloed van de streek op kruiden, zoals bijvoorbeeld de aromaverschillen tussen bepaalde planten in pakweg Kroatië en Italië.

Toeval en een portie geluk zijn nooit veraf als je met passie werkt. Toen Bas zijn vrouw verraste met een etentje in Oud Sluis, kwam Sergio Herman aan tafel vragen of er iets te vieren viel. Toen hij hoorde dat Hildegard een bierbrouwster was, hadden ze meteen zijn interesse. “We wisselden gegevens uit, maar dachten niet dat er iets van zou voortkomen. Tot ze ons belden.”

13422960_1704377943144815_1765257864_n“Samen met Syrco Bakker, de chef van Sergio Herman’s sterrenrestaurant Pure C, hebben we in een recordtijd Summerfest 2016 ontwikkeld. Een frisse kruidige gin die gelanceerd werd op het SummerFest festival in Cadzand. Zowel de gin als het festival waren een laaiend succes. We hadden tien dagen tijd, zijn elke dag naar Nederland gereden en nee, we hebben niet veel geslapen toen. Maar toen het af was, was het ook áf.”

“Dromen komen constant”, sluit Bas aan. “Maar je moet het gewoon doen. Altijd je passie volgen. En voor de rest: enjoy the ride. Het grootste voordeel bij dit soort vakmanschap op kleine schaal dat alles mogelijk is, zolang het maar oprecht en smaak vol is. Chefs kiezen ook al lang niet meer voor het klassieke. Ze zijn, net als de consument, op zoek naar beleving, betaalbare luxe als het ware.”

De gins die Bas en Hildegard stoken oogsten heel wat lof. Maar Glenn Vanbellingen van Ginurway heeft ook een kritische noot. Zo vindt hij dat zowel de Alidor Gin  als de Summerfest Gin een soort combinatie is van The Message Exclusive Gin en de GauGin 1, terwijl de Tanneke Gin dan weer een combinatie is van de Bardo 27 Gin en The Message Exclusive Gin, allemaal bij Bassets gestookt. Niettemin zijn er vier gins van Bassets die deze top tien halen.

11742711_739149169591404_5747014494066149989_nBas laat zijn roots overigens niet helemaal los. Hij wil niet alleen verder blijven experimenteren met hop, maar ook de klassieke jenever in een nieuw jasje stoppen. Daarnaast experimenteert hij ook met vermout op basis van bier, waarbij kruiden in een bierdistillaat gemassereerd worden en twee jaar op eik gezet worden. En in zijn stokerij staan enkele vatjes huisgebrouwen azijn, die ze al gebruiken in het restaurant. “We zijn nog lang niet uitverteld, nee.”

Perfect serve

De Bassets Flanders Dry Gin is een klassieke gin met meer dan 22 citrustoetsen. Je kan het perfect puur drinken – volgens Bas is het recht uit de diepvries garant voor een smaakexplosie – maar serveer je hem het best met een zachte tonic en wat citroenzeste als garnering. Er bestaat ook een seizoensgin, die Scarlet heet, met speculooskruiden en zongerijpte aardbeien uit het Brugse ommeland.

Alle info vind je op www.hoppeschuur.be.

(Foto’s Bassets & Ginurway – Tekst Bert VDB)

3 gedachten over “West-Vlaamse gins: Bassets (5)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s