West-Vlaamse gins: S-Gin (6)

Er zijn bijna 40 gins met roots in West-Vlaanderen. In tien afleveringen breng ik het verhaal van de tien beste volgens Ginurway, de ginspecialist die online reviews opstelt. Nummer zes is S-Gin, de enige in de top tien die rechtstreeks gelinkt is aan een bestaande horecazaak.

15253616_1094432273989122_773661833971331494_n

In 2009 namen Stefan Demeulemeester en zijn vrouw Annelies De Vos restaurant Den Os & Den Ezel in Jabbeke over. De naam is overigens gebaseerd op twee vroegere tegenoverliggende cafés en bestaat al jaren. Stefan is een notoire ginliefhebber, net als zijn vrouw. Nog voor de ginhype bij ons losbarstte hadden ze er al een stuk of dertig in hun bar staan. Op de horecabeurs in Gent kwam Stefan in contact met een stokerij.

15538801_1019662974804321_7422038155634671616_n“Het idee speelde al eventjes in mijn hoofd. Ik wilde vooral een frisse gin, op basis van basilicum, passie en limoen. Drie smaken waar onze dochter Senna op verzot is.” Maar het zijn ook scherpe en niet voor de hand liggende smaken. “Er is lang aan gewerkt, ja. De basilicium kwam oorspronkelijk te hevig over. De bergamot maakte het te bitter, waardoor we het vervangen hebben door persimmon. We hadden daarna een redelijke basis, waarna ik citroengras en limoenschil heb toegevoegd.”

Voor de naam hoefde Stefan niet ver te zoeken. “S-Gin verwijst naar de eerste letter van onze dochter. Tussen al andere speciale flessen springt het sobere uiterlijk er misschien niet uit, maar ik heb deze gin nooit bekeken vanuit commercieel standpunt. Ik verkoop ze in de zaak, maar zelf op pad gaan ermee doe ik niet. We promoten het uiteraard wel als huisgin en ze valt hier duidelijk in de smaak bij de klanten, vooral in de zomer. Ik heb het ook al verwerkt in een dessert.

Stefan is één van de mensen die deel uitmaakt van The Bruges Gin Society, de Brugse club die op regelmatige tijdstippen gin proeft. Zo leert hij nieuwe gins kennen. “De kans is groot dat ik een deel van mijn collectie wegdoe en ze vervang door een nieuwe reeks gins. Ik hou van iets nieuws, al moet ik toegeven dat ik in de zomer graag teruggrijp naar mijn eigen gin.”

Perfect serve

S-Gin bestaat uit 16 botanicals en wordt geserveerd met een Schweppes Original tonic, of de Italiaanse Gasco-tonic voor wie het nog zachter wil van smaak. Naast grote stukken ijs garneert Stefaan de gin met een schijfje limoen en passievrucht. In het restaurant serveert Stefan ze in unieke glazen met een bolle onderkant, waardoor je een leuk effect krijgt.

Alle info vind je op www.denosendenezel.be.

(Foto’s S-Gin, tekst Bert VDB)

Een gedachte over “West-Vlaamse gins: S-Gin (6)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s