West-Vlaamse gins: Black Swan Gin (9)

Er zijn bijna 40 gins met roots in West-Vlaanderen. In tien afleveringen breng ik het verhaal van de tien beste volgens Ginurway, de ginspecialist die online reviews opstelt. Netjes binnen de top tien zien we Black Swan Gin.

13559033_993746500740845_523013711447870484_o

Brugge is zowat de bakermat van de gin. Drie dertigers begonnen in 2012 met een exclusieve ginclub in hun thuisstad. Hendrik Baeke is productieleider voor Tyco in Oostkamp, Joachim Augustyn is docent in Brugge en Baptiste Van Outryve is onder meer woordvoerder voor Carrefour Belgium.

14052157_592366027610446_41660581_nDe drie waren naar eigen zeggen al een tijdje elk apart bezig met gin. Baptiste speelde met het idee om er iets meer mee te doen. Hij sprak Hendrik aan die op zijn beurt Joachim voorstelde, die letterlijk een afwijking aan de smaakpapillen heeft. Het trio vormde al snel The Bruges Gin Club, maar om verwarring te vermijden met de Brugse Gin Club veranderden ze hun naam naar The Bruges Gin Society. Maandelijks komen ze samen om gins te proeven en ze uitgebreid te analyseren. “Smaken verschillen, akkoord, maar over kwaliteit valt niet te twisten”, klinkt het Er sloten zich nog meer liefhebbers aan in de club, gaande van een sommelier tot een chef-kok. Enkele van hen brachten al een eigen gin uit. De grens werd op vijftien leden vastgelegd.

Naast gins werden ook tonics onder de loep genomen. Zo wordt telkens gezocht naar de perfect serve. Maar de Society doet ook méér dan proeven. “Regelmatig komt er ook een gastspreker over de vloer, tot zelfs een psychiater die vertelt over de geestrijke invloed van gin”, aldus Baptiste. “Gaandeweg klopten ook horecazaken bij ons aan om een evenwichtige en financieel economisch interessante ginkaart samen te stellen.” Af en toe stellen ginstokers er hun gin voor. Anderen vragen dan weer om tips.

The Bruges Gin Society is allerminst een goedkoop excuus om GT’s te drinken: sommige zijn zo ervaren dat ze er alle botanicals uithalen tijdens een blindproeverij. En daar mogen zelfs kruiden bij zijn, waarvan de modale burger niet eens het bestaan van af weet.

14956561_1109808199134674_3742852082820342324_nHet was dan ook haast vanzelfsprekend dat ze vroeg of laat een eigen gin zouden ontwikkelen. Twee jaar na de start wilden ze een soort best of-gin maken. Het zou uiteindelijk anderhalf jaar duren vooraleer het op punt stond. Op een gegeven moment werd er zelfs gediscussieerd over een halve gram meer of minder van bepaalde botanicals. Eind 2015 stond de gin op punt en werd er in productie gegaan. Maar een naam, laat staan een marketingplan, was er niet eens. Op dat moment dook in de Brugse Reien een zwarte zwaan op. Aangezien heel wat van de botanicals lokale kruiden zijn en aan de rand van het water groeien, lag de naam voor de hand. Naast de zwarte zwaan werd ook Brugse kant in de stijlvolle fles verweven. Na de lancering in mei vorig jaar ging het snel. Dankzij hun goeie reputatie, uitgebreide netwerk en de Brugse link spraken ze meteen een breed publiek aan. Een tweede gin is niet meteen aan de orde. De focus ligt nog steeds bij het proeven. “Maar zeg nooit nooit. Als we opnieuw een gedroomd recept vinden… tja.”

Perfect serve

De lokale botanicals houden de mensen van The Bruges Gin Society liever geheim, maar de Black Swan Gin (43°) bevat zeker wel al koriander, engelwortel en de klassieke jeneverbes. Je voegt er het best Schweppes Premium Mixer Original tonic of San Pelligrino Old Tonic aan toe. Afwerken kan je met een zeste van sinaasappel en voor de verfijning een takje lievevrouwbedstro.

Alle info vind je op www.thebrugesginsociety.be.

(foto’s The Bruges Gin Society – tekst Bert VDB)

Een gedachte over “West-Vlaamse gins: Black Swan Gin (9)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s