West-Vlaamse gins: X-Gin (10)

Er zijn bijna 40 gins met roots in West-Vlaanderen. In tien afleveringen breng ik het verhaal van de tien beste volgens Ginurway, de ginspecialist die online reviews opstelt. Op de tiende stek staat X-Gin, zonder twijfel de meest commerciële gin uit de reeks.

xgin-studio_apr201672030-met-ijs-en-glas_2

X-Gin is een gin die niet zozeer ontstond als ‘uit de hand gelopen hobby’, de vaakst voorkomende uitleg van ginontwikkelaars. Het is er eentje die voortvloeide uit het ondernemerschap: een degelijk product uitwerken (lees: laten maken) en daarna met een vergevorderd marketingplan zwaar inzetten op de markt. Het is de Roeselaarse onderneemster Nancy Dedeyne die zich achter het project schaarde. Ze hielp jarenlang mee in het raamdecoratiebedrijf van haar man.Tijdens een etentje met vrienden kwam het idee om een gin te stoken op basis van chocolade. Dat laatste is immers het stokpaardje van Peter Messely, een goede vriend van de familie én eigenaar van Xolato, een bedrijf dat zich specialiseert in high class chocolade en daar workshops, teambuildings en relatiegeschenken aan koppelt. Eerder al deed hij iets gelijkaardigs met Sweets Company, zijn bedrijfje dat in 2014 failliet ging. Vandaag is Peter ook betrokken bij de X-gin, al doen ze hun best om de rechtstreekse links enigszins aan de oppervlakte te houden.

15305916_1827005337575241_2055086227014549504_nX is dan ook een knipoog naar Xolato, maar de officiële uitleg is dat het een afgeleide is van Xocolatl, de originele chocoladedrank van bij de Azteken. X is ook een duidelijke referentie naar het erotische aspect, al omschrijven ze het zelf als het oplustwekkende. Cacao, het basisingrediënt van chocolade, is een afrodisiacum en dat willen ze als kapstok gebruiken om de gin in de markt te zetten.  De gouden cirkel op de fles, dat er met bladgoud op geplaatst wordt, staat vol met beelden uit de Kama Sutra, naar eigen zeggen een ondeugende knipoog die pas van dichtbij te zien is.

X-Gin wil dus voornamelijk inzetten op vrouwelijkheid. Met het chocolade-aspect willen ze de vrouwelijk gindrinkers overtuigen, terwijl het erotische een mannelijk publiek moet aantrekken. Daarbij hanteren ze wel een expliciete campagne. Niet vulgair, dixit Nancy, maar sexy en speels. Maar wie hun foto’s of ambassadeurs bekijkt, kan het bezwaarlijk subtiel, laat staan realistisch noemen. But hey, sex sells…

14031804_1646894975639446_1754821639_nEn dat was er duidelijk aan te merken. Drie maand na de start hadden ze al 5.000 flessen verkocht en dat enkel met een Facebook-pagina die razendsnel hun likes aangedikt zag. Nog eens drie maand later stond de teller op 25.000 flessen. Nancy maakte er haar hoofdberoep van en nam in april 2016 zo’n tien mensen in dienst, die X-Gin aan de man probeerden te brengen. Alle registers werden duidelijk opengetrokken, want de naam werd ook gekoppeld aan tal van events, zoals heel recent nog overduidelijk bij Miss België. Daarnaast is er ook interesse om de Spaanse feesteilanden te veroveren. Nancy, een onderneemster pur sang, droomt ook van een afzetmarkt in de luchthaven: kleine flesjes die je mag meenemen op het vliegtuig. Chocolade blijft voor de internationale markt een product dat steevast gelinkt wordt aan ons land, dus dat is zeker een slimme zet.

De grote droom? In de top vijf van best verkopende gins in ons land belanden. Een tweede gin is daarbij nog niet aan de orde. We willen niet de fout maken van te snel te gaan. We zetten nu bijvoorbeeld volop in op POS-materiaal (point of sale, red.), zoals aangepaste glazen met ons logo of menukaarten voor op de tafels. Zo zorgen we voor een breder bereik.” Leuk detail: Nancy, moeder van drie, lust zelfs geen chocolade. De gin daarentegen gaat er wéll vlot in. “Zo zie je maar dat de smaak van X-Gin universeel is. Er is een grote markt voor chocolade en een grote markt voor gin, dus verwacht ik wel dat we nog een tijdje zoet zijn.” Letterlijk en figuurlijk, dus.

Perfect serve

X-Gin (44°) bevat cacaobonen uit Colombia, hazelnoten uit Piemonté, amandelnoten uit Avola, wilde peper, vanillestokken uit Madagascar en amandelnoten uit Avola. Je serveert ze het best met (de bijgeleverde) cacao nibs of met gedroogde vruchten als banaan, mango of framboos. Voor de tonic kies je het best voor een Fever-Tree Light of Schweppes Premium mixer.

Alle info vind je op www.x-gin.be.

(foto’s X-Gin – tekst Bert VDB)

Een gedachte over “West-Vlaamse gins: X-Gin (10)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s