Nieuw op tv: Empire

De komst van Netflix of zenders als Fox lijkt onze Vlaamse zenders niet bepaald wakker geschud te hebben. Iedereen heeft al het laatste seizoen van Game of Thrones gezien een half jaar voordat ze er hier aan denken om het uit te zenden. Of kijk naar Arrow. In de VS zitten ze aan het einde van het vierde seizoen, aan het einde van seizoen twee van de spin-off The Flash en aan het einde van het eerste seizoen van Legends of Tomorrow én Supergirl, die zich in hetzelfde universum afspelen en regelmatig voor een crossover zorgen. Op Vier hebben ze een jaar geleden het tweede seizoen uitgezonden van Arrow. Geen Flash, Tomorrow of Supergirl, go figure. Enfin, gelukkig springt een zender als Fox snel op de kar, zoals ze onlangs flikten met The Walking Dead, zodat we na 11.22.63 ook zeker mogen uitkijken naar Empire.

empire_010615_1600

Wat?

Empire draait rond Lucious Lyon, een vroegere zware jongen die opgeklommen is tot dé referentie in hiphop, als CEO van Empire Entertainment. Maar zijn leven wordt overhoop gegooid als hij te horen krijgt dat hij lijdt aan de dodelijke spierziekte ALS en hij in het beste geval nog drie jaar te leven heeft. Terwijl oude lijken uit de kast vallen, test hij zijn drie zonen om te zien wie er hem zou kunnen opvolgen. Als klap op de vuurpijl duikt de ex van Lucious op na een gevangenisstraf van 17 (!) jaar. Al snel ontstaat een explosieve cocktail vol frustraties, afrekeningen en nieuwe vetes. Hoeveel blijft er nog over van die familiewaarden?

Waarom?

192052Empire mag dan wel klinken als een rapversie van de serie Nashville en in zekere zin is dat het ook. De reeks heeft een hoog melodramagehalte, maar oogst wel een pak goede kritieken. Vooral de combo tussen de hoofdrolspelers Terrence Howard en Taraji P. Henson krijgt veel lof. Die laatste won overigens een Golden Globe voor haar rol. De nominaties voor een Emmy Award en Grammy Award kon de reeks nog niet verzilveren. Fox zag de cijfers week na week stijgen, waardoor ze gemiddeld 17 miljoen kijkers haalden. Over het algemeen konden ze één van de beste cijfers van de afgelopen jaren voorleggen, zowel in de pilootaflevering als in de finale. Eind maart ging in de VS het tweede seizoen van start, dat zes extra (een totaal van 18) afleveringen telt.

Wie?

In de hoofdrollen zien we zoals gezegd Terrence Howard, die we kennen van onder meer Iron Man, Hustle & Flow en een pak andere films en series. Taraji P. Henson draait al 20 jaar mee in het vak en kennen we ook van Hustle & Flow, maar evenzeer van The Curious Case of Benjamin Button, Date Night, The Karate Kid en Person of Interest. Hun drie zonen in de reeks zijn minder bekend. We hebben Jussie Smollett (32), ooit nog te zien in Mighty Ducks, maar na bijna 17 jaar radiostilte probeert hij sinds 2012 opnieuw voet aan grond te krijgen in Hollywood. Trai Byers (32) doet dat sinds 2009, onder meer met een vaste rol in 90210 en in de film Selma. De jongste van de drie is Bryshere Y. Gray, een 22-jarige rapper die nu op alle vlakken wil doorbreken.

Empire

Er wordt overigens vrolijk gestrooid met cameo’s. Zo zien we Naomi Campbell als modeontwerpster, Jennifer Hudson als gospelzangeres, Courtney Love als rockster slash drugdealer, Marisa Tomei als steenrijke investeerder en Kelly Rowland. Cuba Gooding Jr, Mary J. Blige, Alicia Keys, Xzibit, Snoop Dogg, Timbaland, Juicy J, Jason Derulo… het lijstje gastacteurs is redelijk indrukwekkend.

De reeks werd overigens mede gemaakt door acteur Danny Strong (Mad Men, Gilmore Girls, Buffy The Vampire Slayer, Clueless en Saved by the Bell). Hij schreef overigens de screenplay voor The Hunger Games: Mockingjay. Met Lee Daniels hebben we een hele knappe naam achter de reeks. Hij won al verschillende awards door met andere grote namen te werken als regisseur van Precious, The Paperboy en The Butler.

Trailer:


Empire, vanaf dinsdag 19 april om 22.30 uur op Fox. De pilootaflevering wordt overigens herhaald op zondag 24 april (om 15.05 uur) en dinsdag 26 april (om 21.40 uur).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s