Ghostbusters III in de pijplijn

gb30years_white2790x1900Dit najaar is het dertig jaar geleden dat Ghostbusters verscheen in de bioscoop. Het verhaal van drie wetenschappers die besluiten op spoken te jagen, daarmee populair worden en een poort naar een kwaadaardige dimensie ontdekken dat heel New York in zijn greep krijgt, staat na al die tijd nog steeds als een huis, al ziet de film er misschien hopeloos gedateerd uit. Toch spreekt de franchise vandaag nog steeds tot de verbeelding. Letterlijk bijvoorbeeld, met de ontwikkeling van een Lego-set vorig jaar. Maar Hollywood heeft nog bakken plannen met de film, die ze in de VS vorige maand opnieuw even in de bioscoop brachten.

Oorspronkelijk zou het Ghostbusters-trio uit Dan Aykroyd, Eddie Murphy en John Belushi bestaan. Aykroyd en Belushi waren samen uit Saturday Night Live gestapt om The Blues Brothers te maken. Ook Eddie Murphy kon zijn komisch talent ontwikkelen dankzij SNL. Een succesvol trio was in de maak, maar de dood van John Belushi – na een overdosis – gooide roet in het eten. Eddie Murphy kreeg de kans om Beverly Hills Cop te doen en trok zich terug. John Landis, regisseur van The Blues Brothers, zou later nog met hem Beverly Hills Cop III maken.

De originele cast:  Harold Ramis, Ernie Hudson, Bill Murray en Dan Aykroyd. (Foto CinemaPhoto/Corbis)
De originele cast: Harold Ramis, Ernie Hudson, Bill Murray en Dan Aykroyd. (Foto CinemaPhoto/Corbis)

Regisseur Ivan Reitman ging terug naar af. Al snel werd Bill Murray aangesproken, toen belachelijk populair dankzij films als Caddyshack en Meatballs. Die films waren overigens geschreven door Harold Ramis, die overigens vroeger nog had samengewerkt met John Belushi op SNL. Ivan Reitman was dan weer regisseur van Meatballs. Ook John Candy werd aangesproken, maar de onderhandelingen liepen vast. Uiteindelijk kwamen ze terecht bij Rick Moranis, die nog samen te zien was geweest met John Candy en Harold Ramis in een comedyprogramma. Die laatste schreef Ghostbusters en besloot voor één keer opnieuw zelf voor de camera te staan. De rest is (film)geschiedenis: Ghostbusters werd de meest succesvolle film van de jaren 80 en voor Sony Pictures de meest winstgevende tot ze met Men in Black en Spider-Man op de proppen kwamen.

Eén van de vele iconische beelden uit Ghostbusters. (Foto Sony)
Eén van de vele iconische beelden uit Ghostbusters. (Foto Sony)

Het vervolg, Ghostbusters II, kwam er vijf jaar later in 1989 en toen werd ook al een derde deel geopperd. Het duurde echter nog een jaar of twintig vooral de plannen min of meer concreet waren. Maar vooral Bill Murray, die absoluut niet tevreden was met het tweede deel, werkte tegen en wilde vooral een sterk script zien. Ook Aykroyd wilde dat, al liet hij zich niet zo neerbuigend uit in de pers als Murray. Het leek dan toch in orde te gaan komen, maar begin dit jaar overleed Harold Ramis, waardoor Sony Pictures de plannen, om begin 2015 al op te nemen, volledig moest herbekijken. Bovendien trok regisseur Ivan Reitman zich ook terug. En tja: who you gonna call?

Phil Lord en Chris Miller (The Lego Movie) werden aangesproken, maar vandaag heeft de studio Paul Feig aangesteld. Hij maakte eerder al Bridesmaids en The Heat. De franchise zou een compleet nieuwe wending krijgen door de cast te laten bestaan uit vrouwen. Bill Murray zou het liefst Melissa McCarthy en Kristen Wiig een rolletje zien krijgen. De twee waren eerder ook al te zien in Bridesmaids.

Onder meer Kristen Wiig, Emma Stone en Melissa McCarthy staan op het verlanglijstje. (Foto Movieweb.com)
Onder meer Kristen Wiig, Emma Stone en Melissa McCarthy staan op het verlanglijstje. (Foto Movieweb.com)

Aangezien Feig al twee keer met McCarthy werkte, is de kans dan ook groot dat zij een Ghostbuster wordt. Murray ziet het graag aangevuld met Emma Stone. Ernie Hudson, Winston uit de reeks, is dan weer geen fan van het idee. Ghostbusters III zou volgend jaar gedraaid worden, maar wie er zal opduiken is nog niet bekend. Het is ook niet duidelijk of Murray, Aykroyd of pakweg Sigourney Weaver zullen terugkeren. Als de nieuwe cast uitsluitend uit vrouwen bestaat, is de kans heel groot dat Sigourney Weaver ook een rol zou krijgen en hopelijk meer dan een cameo. Feig liet al optekenen dat iedereen van de oude cast welkom is, maar waarschijnlijk in een andere rol. De komende weken en maanden zullen er ongetwijfeld wel namen gelost worden.

Ghostbusters III mogen we verwachten in 2016. Vorige maand verscheen de Blu-Ray van Ghostbusters I & II. Volgende maand verschijnt een deluxeversie met een figurine.

Een gedachte over “Ghostbusters III in de pijplijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s